Relația copiilor cu tehnologia  

  • de

un program de ateliere de filosofie cu copii și cu părinți în perioada februarie – iunie 2021

Clubul de filosofie cu copiii organizează în perioada februarie – iunie 2021 un program de ateliere lunare în care va fi dezbătută, din diferite puncte de vedere, relația copiilor cu tehnologia. Vom aborda tehnologia prin prisma mai multor discipline filosofice, în întâlniri adaptate vârstei copiilor: ontologie, metafizică, etică, psihologie, probleme de gen. Programul este parte dintr-o cercetare de doctorat făcută de Liana Precup, care încearcă să urmărească în ce fel se dezvoltă gândirea critică despre o anumită temă și capacitatea de dialog a copiilor expuși la ateliere de filosofie cu acea temă. Liana este unul dintre moderatorii Clubului de Filosofie cu copiii și a organizat numeroase întâlniri de filosofie cu copiii  în ultimii ani.

Ca să vă faceți o idee, câteva dintre ideile pe care le propune Liana în aceste întâlniri sunt: diferențe între real și virtual, prietenie reală și virtuală, Eu-l real și Eu-l din online, Tehnologia este un scop sau un mijloc? Tehnologia este un privilegiu sau un drept? Ce învățăm din jocuri. Care dintre lucrurile învățate ne-au folosit? Riscuri pe Internet, Siguranță pe internet, Cyberbullying, Diferențe de gen în jocuri și altele, toate adaptate vârstei copiilor.  

Ne propunem să formăm două grupuri care să rămână constante pe parcursul întâlnirilor, unul cu copii care au participat la mai multe întâlniri de filosofie care sunt familiarizați cu temele, metodele și cu grupul (grupul V) și un grup de copii care abia acum își încep experiența de mici filosofi, care nu au mai participat sau au participat la mai puțin de trei întâlniri (grupul N). Întâlnirile vor fi organizate online, prin platforma zoom, vor fi înregistrate, iar înregistrările transcrise și folosite exclusiv în scop de cercetare.

În paralel vor fi realizate o serie de întâlniri cu un grup de părinți (cei care își doresc) pentru a discuta aceleași teme sau o parte dintre ele, pentru a compara viziunea celor două părți diferite (părinți – copii) despre teme legate de tehnologie și pentru a crește șansele de dialog părinți – copii prin găsirea unui teren comun în aceste discuții. Avem nevoie de sprijinul părinților și pentru realizarea unui chestionar pe care copiii să-l completeze înaintea primei întâlniri și la finalul programului, parte din cercetarea de doctorat. 

Prima întâlnire va avea loc în 17 februarie la ora 18 cu grupul N și în 18 februarie la ora 18 cu grupul V.  Vom pastra zilele de miercuri dupa-masa si joi dupa-masa pentru cele doua grupuri. Participarea este gratuită pe tot parcursul programului. Dacă sunteți interesați vă rog să vă înscrieți în acest formular până în data de 14 februarie 2021

Tema primei întâlniri: Când realul devine virtual și virtualul devine real 

Vom discuta despre diferenta dintre real si virtual, dintre viață și jocuri digitale, privita din diferite perspective filosofice:

  • Timp si spatiu. Resurse. Viteza de schimbare a regulilor
  • Identitate si diferenta. Noi si ceilalti, Eu-l real si Eu-l online
  • Puteri si super puteri. Sunt ale mele sau ale personajelor din jocuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *