This post is also available in: English (Engleză)

Mihaela Frunză

Cercetătoare în etică aplicată, conferențiar dr. la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj.

Mihaela a adus filosofia cu copiii la Cluj. A început să organizeze ateliere pentru copii la Biblioteca Județeană în 2016 și a văzut copiii crescând sub ochii ei. În 2020 a inițiat un alt tip de ateliere, pentru copiii mari și adolescenții clubului, numite PhiloPop. Sunt ateliere în care discuția pornește de la elemente de cultură pop, muzică sau filme îndrăgite de adolescenți. Mihaela Frunză a creat cursul de Filosofie cu copiii la Univesitatea Babeș-Bolyai reușind astfel să formeze și alți specialiști în filosofie cu copiii și mentorează în continuare acești specialiști. 

Iulia Grad

Iulia Grad coordonează activitatea Clubului de filosofie cu copiii la Filiala „Traian Brad” a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj. Este membră în echipa clubului din 2016, an în care a coordonat proiectul „Aventura gândirii”, finanţat prin procesul de bugetare participativă Com’On Cluj-Napoca. A obținut titlul de doctor în filosofie în anul 2012, cu o teză despre gândirea lui Martin Buber şi este lector universitar la Departamentul de Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, UBB.

Persida Bec

Bună, sunt Persida. Îmi place filosofia și-mi plac copiii. Așa că, o combinație cât se poate de armonioasă și provocatoare, a fost chiar la întâlnirile de la Clubul de filosofie pentru copii. Așa am descoperit, surprinzător sau nu, că fiecare copil, atunci când este ascultat, are ceva de spus. Apoi, am descoperit cât de inteligenți sunt copiii atunci când li se oferă ocazia de a-și exprima părerea/ opinia cu privire la iubire, prietenie, mediul înconjurător, conștiință, profunzime, curaj, curiozitate, tehnologie, informație sau multe altele. În același timp, am mai descoperit faptul că în fiecare copil se poate afla un mai mic sau mai mare filosof. Iar unii dintre ei…ce filosofi ar mai fi. 

Alături de aceștia am descoperit și eu că în ființa mea se află un copil cu multe întrebări, cu idei îndrăznețe, dar și-un năstrușnic filosof.

Erzsébet Kerekes

Erzsébet Kerekes ( născută în 1977 la Brașov) lucrează ca și lector universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie, Departamentul de Filosofie în limba maghiară a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este membru al Centrului de Filosofie Aplicată (UBB), a Grupului de cercetare a Filosofiei cu/pentru copii, a Grupul de cercetare de Etică Aplicată din Cluj, a Asociației Copacul Vieții – Életfa Családsegítő Egyesület, membru asociat extern/din străinătate al Academiei Maghiare de Știință, membru al Societatății Maghiare Filosofice din Transilvania, al Comitetul Academic Cluj/KAB, Societatea Muzeului Transilvan/EME. În 1996 a obținut diploma/atestatul de învățător la Liceul Pedagogic „Bod Péter” din Tg.-Secuiesc, în 2000 a absolvit Filosofia la UBB (nivel livență), în 2002 a obținut diploma de Master tot aici. A absolvit Școala Doctorală de Filosofie la Universitatea ELTE din Budapesta și la Universitatea Babeș-Bolyai, sustinându-și teza de doctorat în 2010. A studiat cu burse în Szeged, Budapesta, Viena, Florența. A publicat trei cărți și multe articole în domeniul hermenuticii, filosofiei religiei, filosofiei pentru copii și filosofiei educației. În 2010 a organizat conferința internațională Copilul în procesul educațional. Filosofie pentru copii azi (materialul conferinței a fost publicat în revista Többlet, 2010/2), conduce Grupul de lucru și cercetare Filosofie pentru copii al Societății Maghiare de Filosofie dinTransilvania. Participă la organizarea Clubului de filosofie cu copii în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj, coordinând activitățile în limba  maghiară din patru filiale ale bibliotecii.

Liana Precup

Copiii ne învață de fiecare dată un fel de-a fi foarte respectuos față de lume și componentele ei: acela de a întreba și de-a te întreba. De a nu te decide că știi lucrurile bine pentru simplul fapt că ești adult și ai trecut prin toate.  Dacă îi ascultăm, cred că fiecare întâlnire cu copiii este o șansă de a ne regândi traseul prin lume și de a reevalua ce știm. Ce îmi doresc să aducă filosofia pentru copiii care o aleg este să-și păstreze spiritul de a întreba și a se întreba pe măsură ce cresc.

Cosmin Călușer

Cosmin a terminat Filosofia la Cluj și s-a gândit să facă ateliere de filosofie cu copiii în timpul lui liber. Îi duce pe copii în cele mai interesante discuții despre adevăr, despre creația din nimic, despre MineCraft, despre copii unici, despre cum devenim, despre celălat și chiar și despre ancore existențial. Dacă chiar vreți să știți, ”marea ancoră existențială, ce ne ține cu picioarele pe pământ atunci când ne credem zei, este înghețata. Pentru că înghețata, oricât de infinită ar fi in toate lumile imaginate, nu are niciun gust decât atunci când o savurăm în lumea reală. Oricât am zăbovi în lumea perfectă a creativității infinite, ne vom întoarce mereu la imperfecțiunea minunată a vieții reale, chiar cu prețul ultim pe care îl putem plăti.”

Diana Colceriu

Diana studiază Filosofia la Cluj și s-a gândit să combine cunoștințele dobândite la Filosofie cu relaxarea de scenă dobândită în concertele ei (e și cântăreață, v-ați prins). A început să adune în jurul ei grupuri de copii curioși și să organizeze ateliere de filosofie. Nici nu știm ce-i iese mai bine, aceste ateliere sau cântatul. Să ne zică copiii filosofi care au auzit-o cântând.

Diana Miheș

Diana a studiat Filosofia la Cluj și a descoperit, printre multe alte activități faine de voluntariat, filosofia cu copiii. Își găsește timp, printre celelalte ocupații interesante pentru vârsta ei, să pregătească și susțină ateliere de filosofie cu copiii la Club.

Livia Creț

Eu sunt Livia și anul acesta mi-am făcut breton. Mă întreb dacă sunt aceeași Livia de dinainte să fi avut breton. Identitatea e un subiect sensibil, dar tocmai astfel de subiecte ne interesează și ne place să abordăm la clubul de filosofie, atât cu copiii, cât și cu adolescenții. În februarie 2021 voi avea doi ani de când sunt facilitator de filosofie pentru copii– timpul e un instrument util de măsurat, dar nici măcar el nu poate ține socoteala tuturor conversațiilor purtate în cadrul clubului. Discuțiile pe care le-am purtat cu copiii au variat de la teme despre rolul artei la paradoxuri din limbaj, la sensul vieții și responsabilitatea ce vine odată cu puterea. Dar câte nu s-au discutat și în câte locuri nu a ajuns clubul de filosofie? Din biblioteci în cafenele și acum în online, clubul se adaptează ca să îi încurajeze pe copii să-și spună opiniile, to speak their minds, să se avânte în cursa indefinibilă și eternă care e filosofia. Eu una mă bucur să fiu lângă copii și să-i ascult, să ofer scânteia ce pornește interesul pentru o atare temă ca mai apoi să fiu martora unor argumente și idei super interesante. Am lucrat recent și cu adolescenți în cadrul Proiectului Possible Worlds și m-am bucurat că am putut porni de la pop culture media cum ar fi anime și manga. Copii sau adolescenți, ce știu sigur este că discuțiile sunt mereu colorate și surprinzătoare. Fiecare minut în cadrului clubul este un minut câștigat pentru libertatea de gândire, așa că hai să facem filosofie (împreună)!

Iulia Medveschi

Iulia Medveschi este doctorandă la FSPAC, specialistă în comunicarea de brand și colaboratoare în cadrul Clubului de Filosofie cu Copiii. În vara anului 2016 a creat pagina de Facebook a Clubului de Filosofie cu Copii. În prezent, aceasta se ocupă de promovarea identității vizuale a clubului în social media și diseminarea informațiilor legate de viitoarele  ateliere în diverse grupuri destinate copiilor și părinților.