Ce le pregătim micilor filosofi în luna martie 2023

  • de

Luna martie vine cu muuulte ateliere de filosofie cu copiii, unele online, altele la bibliotecă, toate la fel de frumoase. Cel puțin la fel de frumoase! :))) Pentru cele online înscrierea se face doar în form, pentru cele la bibliotecă puteți să vă înscrieți fie direct la bibliotecă, fie în form. Să vă zicem puțin despre ele:

6 martie ora 18.00 – atelier față în față la Biblioteca Județeană Octavian Goga – sediul central din Mărăști – cu Andreea 

În acest atelier, propus de Andreea Boroș, copiii vor fi invitați să creeze o poveste/ un dialog pornind de la o pictură. Andreea a urmat cursul de Filosofie cu copiii în semestrul I al anului universitar 2022-2023 și este în același timp absolventă de UAD. Îi așteaptă cu drag pe copii să descopere împreună misterele din spatele unor tablouri celebre.

7 martie ora 18.00 – atelier online/ Zoom cu Doru și Persida

Doru și Persida doresc să povestească cu copiii despre tema drepturilor – drepturile copiilor, drepturile omului. Ce sunt drepturile? Cum știm (da)că avem un drept? Ce înseamnă că avem un drept? 

14 martie ora 18.00 – atelier față în față la Biblioteca Județeană Octavian Goga – sediul central din Mărăști – cu Anca (nr. 1)

Anca Rotilă este doctorandă în Spania care va petrece un stagiu Erasmus la Facultatea de Istorie și Filosofie în luna martie. Anca își pregătește doctoratul pe o temă de filosofia pentru copii și organizează periodic astfel de ateliere în Spania. În prima întâlnire cu copiii de la Cluj, Anca va citi cu ei o poveste și îi va ajuta să își pună multe-multe întrebări pornind de la poveste, iar apoi vor alege împreună o întrebare pe care o vor discuta împreună. Iar la finalul întâlnirii, vor alege împreună tema întâlnirii de săptămâna viitoare 🙂

17 martie ora 18.00 – atelier online/ Zoom cu Cosmin

Tema atelierului cu Cosmin este „despre celălalt”. Copiii vor explora împreună ce înseamnă să fii străin, vor vorbi despre refugiați și despre limite.

20 martie ora 18.30 – Atelier față în față la Biblioteca Județeană Octavian Goga – sediul central, Mărăști – cu Anca (nr. 2)

Atelierul va porni de la tema fixată anterior cu copiii, în întâlnirea din 14 martie. Ca și de prima dată, copiii vor citi o poveste și vor discuta pe marginea unei întrebări filosofice legată de tema poveștii.

23 martie ora 18.00 – Atelier online/ Zoom cu Liana

În acest atelier, Liana dorește să discute cu copiii de la ce punct încolo devin o minciună fotografiile îmbunătățite/retușate. Cu toții suntem familiarizați cu retușarea fotografiilor, multe aplicații având filtre gata construite prin care lumea noastră poate fi mai roz, mai verde sau cu urechi și mustăți de pisică 🙂 Dar când anume trecem granița dintre o fotografie retușată înspre o fotografie de-a dreptul înșelătoare? Cu alte cuvinte, va fi un atelier despre fotografii, adevăr&minciună, instagram și filtre la care îi așteptăm pe toți cei care doresc să dezbată aceste teme.

27 martie ora 18.00 – Atelier față în față la Biblioteca Județeană Octavian Goga, sediul central din Mărăști, cu Alexandra și Diana 

Zi de zi ni se pare că ne lipsesc (și ne dorim foarte tare să avem) anumite lucruri. Poate fi un cățel, o mașină, mai mult timp liber… Pornind de la această stare de fapt, Alexandra Perneș și Diana Miheș vor discuta cu copiii despre cercul dorințelor. Despre ce vrem și ce avem, ce anume e util să avem și ce nu, despre un pic de filosofie stoică și un pic mai mult despre reziliență. 

30 martie ora 18.00 – Atelier față în față la BJC filiala Traian Brad, Mănăștur, cu Iulia

La această întâlnire (ultima din lună și prima de nu-mai-ținem-minte-când la Filiala Traian Brad 🙂 Iulia Grad va vorbi cu copiii despre memorie. Ce e memoria? E ceva de ȋncredere ? 😊 De ce e așa de importantă pentru noi ? Sperăm ca interesul micilor filosofi din Mănăștur să fie pe măsura entuziasmului Iuliei, care de-abia așteaptă revederea cu aceștia.

În plus, în luna martie colega noastră Diana Colceriu va merge și în școlile altfel – pregătite să vadă cum funcționează gândirea critică a elevilor. E o lună plină! 🙂

Vă așteptăm cu drag să dezbatem idei. Vă rugăm să vă notați atelierele pe care le alegeți, iar dacă din diverse motive nu mai puteți ajunge la atelierul respectiv după ce v-ați înscris, să anunțați moderatorii la adresa de email p4c.cluj@gmail.com

Photo by Simon Berger on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *