Vă zicem cu maaare întârziere “La mulți ani!” și vă anunțăm cu bucurie că reîncepem atelierele de filosofie cu copii, ediția 2024. Echipa noastră crește, încet-încet, din februarie vom avea o nouă serie de facilitatori care de-abia așteaptă să povestească cu copiii, așa că țineți aproape, anul acesta nu rimează cu idei, dar rimează cu multe lucruri frumoase pe care vi le pregătim.
Dar până una-alta, iată ce am copt pe lângă cozonacii de Crăciun din lunga vacanță de iarnă:
Link formular pentru cei care vor să completeze rapid
Pe 23 ianuarie, orele 18.00, Alexandra plănuiește să discute la Biblioteca Județeană din Mărăști despre grijă. Și, pentru că am mai avut ateliere despre grijă, grija de care vorbește Alexandra este una specială, grija față de mediul înconjurător. Adică știți voi, păduri, copaci, câmpuri cu flori, râuri, mări, oceane… Sigur ați mai povestit despre asta la școală, dar oare v-ați întrebat de ce ar trebui să avem grijă de natura din jurul nostru? Că dacă întrebarea începe cu “de ce…”, răspunsurile s-ar putea să fie un picuț filosofice. Și le așteptăm cu nerăbdare.
Pe 25 ianuarie, aceeași oră și același loc, Andrea îi întreabă pe copiii de la bibliotecă “ce este o îmbrățișare?”. Dacă sunteți siguri-siguri că știți deja răspunsul, mai gândiți-vă – care sunt ultimele cinci îmbrățișări de săptămâna trecută? Ați îmbrățișat un prieten, poate v-ați îmbrățișat pisica, ați îmbrățișat o idee nouă? E musai să fii lângă cineva ca să îl/o îmbrățișezi? Putem îmbrățișa un tablou care ne place foarte mult? Putem îmbrățișa un prieten care acum e în Canada? În fine, ne oprim aici cu întrebările și îi așteptăm pe copii la atelier ca să vedem ce cred ei despre toate aceste lucruri.
Pe 26 ianuarie, tot la ora 18.00 dar pe Zoom, Cosmin îi așteaptă pe copiii cu care a povestit în decembrie despre naștere, ca să vorbească “despre sfârșire”. Sigur, pot veni și copii care nu au fost în decembrie 🙂 Doar să știe că e continuarea unei discuții și că tema respectivă a fost cerută de copii. Bine, nouă Cosmin ne-a spus că, de fapt, copiii au vrut să discute direct “despre moarte” și că s-a gândit că poate tema respectivă sună un pic înfricoșător, în special așa, scoasă din orice context, așa că s-a hotărât să se gândească la ceva apropiat. Noi știm că este o temă sensibilă, dar care îi interesează destul de mult pe copii, în special pentru că foarte puțini adulți discută cu ei despre asta. Și că un atelier de filosofie despre sfârșire poate fi exact locul în care se poate discuta, cu delicatețe și cu grijă, despre acest subiect greu.
Pe 29 ianuarie, tot pe Zoom și tot de la 18.00, Mihaela va continua discuția despre speranță începută anul trecut. Fiindcă la atelierul din decembrie au fost o grămadă de idei care n-au apucat să fie toate discutate, și fiindcă a văzut recent un citat interesant: “Odată ce începem să acționăm, speranța este pretutindeni”. Nu vă zicem cui aparține această frază, poate ghiciți singuri sau poate sunteți curioși să aflați mai multe și vă înscrieți la atelier.
În fine, pe 30 ianuarie, la ora 18.00, la Biblioteca din Mărăști, Alexandra îi întreabă pe copii “ce înseamnă să ascultăm pe cineva?”. Că de ascultat, copiii ascultă o grămadă – de la lecțiile de la școală la multă muzică și poate, unii, chiar podcast-uri, deci sunt experți în ascultat. Chiar atunci când adulții se plâng că “nu ascultă copilul”, de obicei copilul ascultă, dar poate altceva. Sau pe altcineva. Și este un alt lucru despre care se presupune că știm totul, chiar dacă nimeni nu ne-a predat vreodată niște instrucțiuni despre cum să asculți.
V-am povestit o grămadă, mulțumim că ne-ați citit până aici, sperăm că aveți o idee mai clară despre ce îi așteaptă pe copii în luna ianuarie (câtă a mai rămas din ea) la Clubul de filosofie cu copiii din Cluj și de pe Zoom, așa că vă lăsăm formularul de înscriere ca să bifați unde anume doriți să îi înscrieți. Și vă rugăm să vă notați și în agendă datele, să așteptați invitația de participare pe e-mail și, dacă nu reușiți să ajungeți, să ne anunțați pe adresa de e-mail p4c.cluj@gmail.com,
Photo by freestocks on Unsplash