Se zice că luna februarie este cea mai scurtă lună din an. Așa o fi, dar asta nu ne oprește să vă oferim nu mai puțin de șapte ateliere gratuite de filosofie cu copiii, în această lună!
Vă lăsăm link-ul celor care vor să treacă la acțiune și să aleagă direct atelierele:
cu rugămintea de a vă alege atelierele până în data de 6 februarie, ca să știm cum ne organizăm.
Și celor care vor să afle mai multe, iată subiectele lunii:
Pe data de 7 februarie, orele 18.30 (atenție, e ora 18.30!) vor debuta ca facilitatoare în ateliere de filosofie Denisa și Maria, studente în anul II la Facultatea de Istorie și Filosofie, care au urmat în primul semestru cursul opțional de Filosofie pentru copii. 7 februarie e o zi specială, e Ziua Internațională a Cititului Împreună – #ZICI2024. Atelierul de filosofie este inclus în programul pentru cei mici de la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” din Mărăști. Nu vă zicem tema, e surpriză, dar va fi cu siguranță o discuție plină de energie!
Tot la biblioteca din Mărăști va fi și întâlnirea din 13 februarie, ora 18.00, propusă de Andrea și Doru. Ca o continuare a întâlnirii din ianuarie, unde s-a discutat despre ce este o îmbrățișare, acest atelier va avea în centru ideea de acceptare. Când acceptăm un lucru, îl îmbrățișăm? Sau invers, când îmbrățișăm o idee, o acceptăm necondiționat?
Pe data de 14 februarie, ora 18.00, Mihaela își propune să discute cu copiii, pe Zoom, despre singurătate. Dacă subiectul pare să fie contrastant față de tema zilei (Valentine’s Day), asta e cu intenție 🙂 Dar cum toată lumea pare să fie fascinată de iubire, ciocolată și inimioare în ziua respectivă, presupunem că are avantajele ei și o discuție despre ce este și la ce folosește singurătatea, de câte feluri și la câte niveluri putem vorbi de singurătate.
În 16 februarie (vă lăsăm o zi să vă odihniți!), la aceeași oră 18.00, pe Zoom, Anda și Teodora vor ține primul lor atelier de filosofie cu copiii. Pornind de la un mit foarte frumos și foarte vechi, cele două studente îi vor provoca pe copii să își imagineze ce ar face dacă ar avea un inel fermecat, care îi poate face invizibili. Suntem curioși ce își doresc copiii să facă, la adăpostul invizibilității 🙂
În 20 februarie, orele 18.00 revenim la bibliotecă, alături de Andrea și Doru, care vor aborda o temă interesantă: Ce anume ne îndeamnă la creație? Pasionată de artă, Andrea aduce de fiecare dată în atelierele sale opere ale unor artiști mai mult sau mai puțin celebri, care fac ca discuțiile să se miște între filosofie și creația artistică.
Pe 21 februarie, Cosmin îi așteaptă pe copii pe Zoom, la ora 18.00, la o discuție foarte pragmatică: “despre bani, prudență și investiții”. Adevărul este că, dacă acceptăm că februarie este “luna iubirii”, așa cum au declarat-o adepții Sfântului Valentin sau ai Dragobete-ului, declararea iubirii e adesea un proces costisitor, în care nimic nu pare prea mult pentru a aduce un zâmbet persoanei iubite. Și un pic de prudență financiară nu strică, în acest context.
În fine, pe 28 februarie, ora 18.00, Alexandra și Andrea se vor întâlni la bibliotecă cu cei care doresc să povestească despre vulnerabilitate. Devenim mai puternici sau mai slabi atunci când ne acceptăm și expunem vulnerabilitățile? Ce înseamnă vulnerabilitatea în contextul unei experiențe artistice?
Vă mulțumim că ne-ați citit poveștile și vă așteptăm la ateliere. Vă mai lăsăm o dată link-ul, ca să nu uitați să vă înscrieți până pe 6 februarie: