Ce le pregătim micilor filosofi în luna decembrie 2023

  • de

Dat fiind că din 2023, anul care, cum spunea Liana la începutul său, rimează cu “idei”, au mai rămas fix 31 de zile, ne grăbim să vă anunțăm (zgomot de tobe pe fundal) ul-ti-me-le a-te-li-e-re de fi-lo-so-fi-e cu co-pii-i din acest an. Ca să aveți timp, printre liste de cumpărături, parade, târguri, patinaj, turtă dulce și orice altceva mai faceți în această perioadă, să vă înscrieți copiii la una sau mai multe dintre discuțiile pe care vi le propunem.

Vă lăsăm rapid link-ul la formularul de înscriere la ateliere și vă spunem ce și cum.

Pe 7 decembrie, de la ora 18, Alexandra revine la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” (sediul principal din Mărăști) pentru a povesti cu copiii despre egalitate și echitate, două cuvinte care încep amândouă cu litera “e” și rimează. Sunt ele același lucru? Sunt ele diferite? Când avem nevoie de una, când de cealaltă? Suntem convinși că vor fi multe de discutat pe această temă.

Pe 8 decembrie la ora 18 Mihaela va face o întâlnire online cu copiii care vor să dialogheze despre speranță. Dacă știți povestea cutiei Pandorei din mitologia greacă, vă amintiți că speranța a fost ultimul cadou al zeilor, după toate nenorocirile și problemele care s-au revărsat asupra oamenilor din cutia cu pricina. E speranța un lucru bun sau rău? Ne face speranța mai buni sau ne înșală? Există vreo diferență între speranță și optimism? Tema speranței este propusă de Irish & International Young Philosophers Awards pentru concursul din anul 2024, astfel că dacă sunt copii interesați să participe, vor afla mai multe detalii despre asta.

Pe 12 decembrie, ora 18, Cosmin le-a pregătit copiilor un atelier online în care vor discuta “despre naștere și începuturi”. Când începe ceva și cum știm că un lucru a început? Dacă ceva începe, înseamnă că se și termină? Dacă ceva se termină, înseamnă că altceva începe? Ce e sigur e că atelierele cu Cosmin încep mereu la ora 18.00 și, din ce am văzut noi, o parte din copii nu vor ca aceste ateliere să se termine, nici la ora 19.00 și nici mai târziu, așa că sperăm că discuția va fi la fel de animată ca și celelalte.

Pe 14 decembrie, la ora 19, Diana îi provoacă pe copii să se gândească împreună, pe Zoom, cum ar fi dacă ar fi Crăciunul în fiecare zi. Ar fi grozav, nu? Să primești în fiecare zi un cadou, să bei ciocolată caldă și să ieși cu prietenii la bulgărit. Sau?.. mai gândiți-vă și dacă vă vine în minte o idee grozavă, înscrieți-vă la atelier. 

Pe 15 decembrie, la ora 18, Alexandra se pregătește să deslușească, alături de copiii de la Biblioteca Județeană, ițele unei întrebări foarte, foarte grele: Putem să definim cu adevărat cine suntem? Aoleu, am spus că e o întrebare grea 🙂 Asta nu înseamnă că nu e o întrebare pasionantă, la care merită să ne gândim, dacă nu în fiecare zi, măcar din când în când. Și finalul de an, când simțim că ceva se termină și așteptăm să înceapă ceva nou, e un moment foarte potrivit pentru a ne gândi împreună la cine suntem noi, dacă suntem aceiași ca în anul precedent și dacă anul care vine ne va schimba în vreun fel. Sau în mai multe.

Iar ultimul atelier, cel mai aproape de vacanțăăăăăăăăăăăă va fi, cum se și cuvine, unul foarte distractiv, cu jocuri… filozofice. 🙂 Denisa, Maria și Liana vă așteaptă la Biblioteca Județeană, Filiala Zorilor la un atelier în care o să ne exersăm gândirea prin jocuri. Cine vrea la joacă este așteptat cu drag și entuziasm pe 20 decembrie de la ora 6pm!

Vă așteptăm la ateliere, vă vom trimite un mesaj de confirmare/ invitație / link cu 1-2 zile înainte de atelier. Și dacă nu mai ajungeți, să trimiteți un mesaj la adresa noastră de e-mail p4c.cluj at gmail.com 

Photo by Caley Dimmock on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *